Kabinet Pakatan Harapan Dibubarkan

Kabinet Pakatan Harapan Dibubarkan
Mahathir Mohamad ( Foto: AFP / Dokumentasi )
/ WBP Senin, 24 Februari 2020 | 21:45 WIB

Kuala Lumpur, Beritasatu.com - Raja Malaysia atau Yang di-Pertuan Agong XVI Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah Ibni Almarhum Sultan Haji Ahmad Shah Al-Musta’in Billah membubarkan Kabinet Pakatan Harapan. Langkah ini menyusul  Perdana Menteri Malaysia Mahathir Mohamad mengundurkan diri dari jabatannya, Senin (24/2/2020).

“Agong membatalkan pelantikan Menteri-Menteri atas nasihat Perdana Menteri sebagaimana yang diperuntukkan dalam Pasal 43(5) Undang-Undang Persekutuan pada 24 Februari 2020 selaras dengan peletakan jabatan Perdana Menteri,” ujar Kepala Sekretaris Negara Malaysia, Mohd Zuki Bin Ali di Putrajaya, Senin (24/2/2020).

Baca Juga: Breaking: PM Malaysia Mahathir Mohamad Mundur

Sehubungan itu, ujar dia, tugas-tugas Wakil Perdana Menteri, para menteri, wakil menteri dan sekretaris politik menteri akan berhenti pada tanggal yang sama.

Baca Juga: Raja Malaysia Terima Pengunduran Diri Mahathir

Sebelumnya Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah telah menerima pengunduran diri Tun Dr Mahathir sebagai Perdana Menteri.

“Namun raja telah menyetujui Dr Mahathir untuk terus menjalankan pemerintahan sebagai Perdana Menteri sementara sambil menunggu perdana menteri baru akan ditunjuk,” ujar Datuk Seri Mohd Zuki.

Dia mengatakan ketentuan ini sejalan dengan Pasal 43 (2) (a) Konstitusi Federal.Sumber: ANTARA